Pages

Come and be with me

20150829

Murnee my baby

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 1:10 am
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post

Ummi tak pasti kenapa....
Dah lebih tiga bulan Murnee tinggalkan Ummi dan Papa...
Rasa rindu sesangat. Agaknye Murnee pun tengah rindukan kami. Sebab tu ummi dapat rasakannya...

Spanjang perjalanan nak ke JB ni ummi asyik teringat sejak dari ummi lahirkan Murnee.. Dari awal ummi panggil Murnee. Hanya Allah saja tahu perasaan ummi masa tu. Berdebar, sedih, gembira semua ada.

Ummi teringatkan kata kata yang pernah doktor cakap pada ummi tentang Murnee... Segalanya terngiang ngiang dan terbayang Bayang di ruangan mata ummi.

Dah lebih tiga bulan ni baru ummi dapat rasa macam awal pemergian Murnee. Terasa sebak.. Air mata ni mengalir..
Papa nampak ummi diam tiba tiba. Papa tegur ummi supaya tak terus bersedih. Memang ummi rasa kalau boleh sampai je JB ummi nak terus lawat Murnee.

Rindu nak cium dan peluk Murnee. I really miss you baby. Hanya doa.. Alfatihah saja ummi mampu dendangkan untuk menenangkan perasaan rindu pada anak ummi ni.

Salam sayang from ummi.

Best Friend

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 12:52 am
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post

Hai uolls..

Entahlah.. Tetibe nak tulis entry pasal best friend.. Sebab kekadang kita tengok kawan kawan kita ni cam da closed. Tapi tak jugak rupanya. Rupanya kita je yang syok sendiri. Ingat kawan kite yang bff kat kite.. Tapi die tak anggap pun kita macam tu..

Actually bukan senang nak cari yang sekepala dengan kita. Manusia ni boleh berubah bila bila masa je. Kita ingat dia suka la kawan dengan kita. Tapi rupanya tak pun...

Susah jugak nak cari best friend ni kan???

Mungkin suatu masa kita adalah best friend dia. Tapi masa boleh berubah segalanya.. Mungkin jugak fluence...

Senang cerita sahabat terbaik adalah family kita sendiri. Dan sahabat the best adalah partner life kita. Maksudnya saya spouse kita la.

Kenapa cakap macam tu??? Sebab kita pilih spouse kita untuk tinggal bersama dengan dia. Walaupun kita ada sahabat bff sehidup semati pun.. Belum tentu sama dengan spouse kita. Berapa banyak yang bff kita boleh beri pada kita nak banding dengan spouse kita sendiri?

Memang bff tempat kita luahkan cerita. Tapi tak semua benda juga kita nak kongsi dengan bff. Jangan menipu boleh??? Lagipun tak elok sangat kot nak buka cerita hal spouse kat orang lain especially bff.. Hari ni memang la kita baik dengan dia. Who knows Allah nak duga kita. Kau berani nak tanggung risiko??

Adakah masa aku tulis artikel ni perasaan aku sedang jealous?? Oh.. Exactly no! Sebab aku selesa live dengan spouse dan he is really my bff. Even though kepala kita lain lain.. Kita memang tak sekepala pun. Tapi kita saling belajar untuk memahami. I don't think bff selain family and spouse will always be there for you.

Siapa lagi kita nak harap kalau bukan mereka? Manusia kan cepat berubah. Hari ni kita baik dengan somebody.. Esok lusa belum tentu lagi kita akan tetap kekal dengan bff kita tu... Can anyone said it wrong??

20150818

Nak KURUS tapi malas nak DIET

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 10:09 am
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post

Inilah fenomena dunia hari ni. Bila badan naik macam tong drum.. Nak beli ubat kurus bajet sehari makan dah boleh turun sepuluh kilo.

Nak kata pepatah " Easy come, Easy go"...

Kalau badan dah naik beringat ingatlah. Jangan sampai bila penyakit datang baru nak menyesal. Sebab menyesal memang datang kemudian. Takde menyesal datang sebelum kejadian.

Jaga diri kita. Bila makan beringat. Sentiasa buat senaman. Kalau nak makan banyak dan sedap boleh. Tapi kena pastikan usaha nak maintain pun sama la.

Kan pelik kalau hati cakap nak kurus. Tapi malas nak jaga makan.. Malas nak buat senaman.

Yang namanya GULA ni memang spesis membunuh dalam senyap. Kalau suka makan manis manis boleh cari STEVIA. Stevia mampu menghasilkan manis macam GULA. Sebab otak kita ni refleks.. Jadi benda manis je mesti nak rasa manis. Kalau tak manis taklah sedap rasanya. Kita boleh terus amalkan gaya kita macam biasa. Sebab stevia tak kan djadikan kita gemuk.

Kenapa GULA buat kita jadi gemuk???
Sebab Lemak yang sedia ada tak dapat dibakar. Tu yang bila kita sentiasa makan dan minum benda manis, hanya gula saja yang dibakar. Lemak masih kekal dalam badan kita.

Kalau nak kuruskan badan atau paling tak nak bmi berada pada tahap normal. Maka banyak lagi usaha keras yang perlu kita lakukan.

Banyak diet ajar kita cara dan corak pemakanan. Jadi, kita boleh pilih diet yang macam Mana kita nak ikut. Tapi sebenarnya, banyak usaha keras perlu dilakukan. Sebab apa??? Sebabnya kebanyakan makanan tepi jalan memang dijual tak ikut spesifikasi. Semuanya kurang berkhasiat. Semua kebanyakannya tinggi karbohidrat. Sedangkan badan kita nak protein tinggi untuk kekalkan stamina setiap hari.

Kalau macam tu.. Jangan lengah lagi.. Buat rutin diet sekarang. Kalau tak nak buat senaman pastikan kira rajin kemas rumah. Bila keluar peluh secara tak langsung Lemak terbakar (kalori dibakar).

Yang namanya diet ni bukan berlapar spanjang hari. Ikuti arahan. Kalau kita amalkan berlapar spanjang Hari. Diet tu akan hangus macam tu je. Sebab semakin kita lapar, semakin meluap rasa lapar. Semuanya jadi nafsu. Hancurlah semua diet tadi.

Macam Mana cara nak diet???
Ada banyak cara.. Nanti kita story slow slow.. Jom start makan protein tinggi.

20150817

KUIZ BULAN MERDEKA

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 11:14 pm
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post


Sempena bulan kemerdekaan ini apa kata anda uji tahap pengetahuan anda dalam Matapelajaran sejarah peringkat SPM.

1. Siapakah yang membuka Melaka?
a. Pak Pandir
b. Parameswari
c. Paramugari AirAsiaX
d. Parameswara
e. Pandadela Renong

2. Pada tahun 1771, seorang penjelajah Inggeris telah tiba di sebuah
kawasan yang dikenali sebagai New Hebrides, siapakah dia?
a. Kapten Hook
b. Kapten Crook
c. Kapten Cook
d. Kapten Cool
e. Kapten Boleh

3. Siapakah yang pernah menjadi pemerintah Sarawak?
a. Anita Sarawak
b. James Beruk
c. James Bond
d. Aaron Aziz
e. James Brooke

4. Siapakah yang membuka Pulau Pinang?
a. Sport Light
b. Traffic Light
c. Lighter
d. Lim Guan Eng
e. Francis Light

5. Salah seorang pahlawan melayu terbilang?
a. Tuk Janggut
b. Tuk Misai
c. Tuk Ketua
d. A Galak
e. Tuk Tuk Tuk ad orang tak.

6. Pahlawan Melayu di Pahang?
a. Mat Kilau
b. Mat Gian
c. M Daud Kilau
d. Mat Sentul
e. Mat Rempit

7. Siapakah Residen Inggeris di Negeri Perak yang dibunuh oleh Datuk
Maharajalela?
a. Mak Jah
b. J.W.W Birch
c. Jay Jay
d. J.K.K.K
e. Jawa Rangers

8. Negara manakah yang menjajah Tanah Melayu selepas Portugis?
a. Ayam Belanda
b. Bangladesh
c. Blender
d. Belanda
e. Nepal

9. Apakah antara hantaran yang diminta Puteri Gunung Ledang kepada
Sultan Melaka?
a. 7 dulang hati nyamuk
b. 7 dulang tongkeng ayam
c. 7 dulang tahi hidung
d. 7 dulang tahi lalat
e. 7 dulang gigi arnab

10. Siapakah puteri Pahang yang mencintai Hang Tuah?
a. Tun Mahathir
b. Tan Tin Tun
c. Tun Tak Tahu Eja
d. Tun Teja
e. Tun Jane Abdullah

11. Siapakah puteri Negeri China yang berkahwin dengan Sultan Melaka?
a. Puteri Hang Li Po
b. Puteri Kepala Hotak Hang
c. Puteri Opah Hang
d. Puteri Hang Go Poh
e. Puteri Hang Cing

12. Ikan g yang melanggar Singapura?
a. Ikan Iblis
b. Ikan Masin
c. Ikan Siakap 3 Rasa
d. Ikan kekek mak iloi-iloi
e. Ikan Todak

13. Siapakah Ketua Kominis Malaya?
a. CIMB Bank
b. Chin Peng
c. Najib
d. Ah Long
e. PTPTN

20150812

PREMATURE BABY GROUP MALAYSIA

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 11:25 am
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post

Sejak saya me lahirkan Murnee tempoh Hari 25/5/2015... Saya banyak belajar bagaimana menjadi redha daan bersyukur.

Saya rasa bersyukur kerana Allah menjumpakan saya dengan group fb ni.. Sebab banyak perkara yang from zero to be hero... Saya bukanlah insan sempurna. Begitu juga anakanda tercinta saya Murnee.

Kehadirannya banyak memberi erti dalam kehidupan kami sekeluarga.

Group ni banyak berkongsi info tentang bayi yang lahir pra matang.. Seperti yang ada sedia maklum.. Baby premiee ada 3 tahap.. Micro adalah yang paling kecik.. Sebab lahir kurang dari 27minggu.

Murnee lahir dalam minggu ke 26. Dengan berat 735g.. Lahir dengan normal. Tapi breech (songsang).. Kami dah lama simpan nama Murnee sejak awal kandungan. Nama ni diberi oleh suami saya.

Group fb ni memberi banyak info berguna. Berkongsi rasa dan semangat.

Masa saya kehilangan Murnee... Banyak kata-kata semangat saya dapat dari group fb ni.

Malah sesiapa yang kehilangan bayi kesayangan mereka turut diberi kekuatan. Syahdu rasanya bila kita tidak menghadapinya keseorangan dan sendirian.

Tak dinafikan.. Setiap perkembangan bayi premature dan kehilangan mereka juga ditangisi bersama. Boleh dikatakan memiliki anak ajaib ini memberi 1000 pengertian dan pengalaman yang besar bagi kami Ibu dan bapa kepada baby premiee.

To my Love baby Murnee... You are always in my heart.

Alfatihah.

20150807

Oven Pemanggang OT52R

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 11:04 am
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post

Terima Kasih incek shuben sebab belikan harta paling berharga ni..

Masa pergi beli oven ni... Saya tak tau pun ape kelebihan oven ni.. Main beli je sebab ade SALE. Tengok pulak harga tak jauh beza dengan oven kecik yang berjenama.. Tapi better jagi besar..

Lepas hasilkan beberapa cookies yang sedap dan cupcake yang enak.. Rasa happy sangat. Dan apa yang penting incek shuben bagi sepenuh sokongan untuk teruskan buat cookies. Maklumlah. Sekali masak terus menjadi.

Alhamdulillah... Memang bersyukur sangat dapat oven macam ni.. Puas hati.
Bila kawan kawan post di wall fb masing masing tentang oven canggih diorang.. Saya pun perati la oven saya yang saya anggap biasa biasa je ni...

Bila diamati oven yang suami saya belikan ni pun tak kurang hebatnya. Patutlah masak ape pun dalam oven ni menjadi. Maksud saya... Oven ni tak susah nak adjust.. Senang difahami. Eh... Siapa cakap oven tak ada chemistry dengan owner dia???

Incek shuben sokong saya teruskan perniagaan kecil kecilan cookies saya ni. Dan paling best nanti kami nak beli oven besar yang guna gas yang sekali jalan boleh dapat beratus ratus cookies.

Alhamdulillah.. Terima Kasih incek shuben yang amat memahami minat saya. Setakat ni apa saja yang saya minat dia mesti sokong. Sebab he know he got benefit from it.

Ada jugak cadangan nak join venture dengan cafe kat tempat kerja incek shuben. Kalau dapat masukkan cupcake saya yang comel ni pun awesome jugak.

Memang sebenarnya ni lah hajat dan impian saya pun, selain terlihat dalam bisnes butik.

Harap saya akan capai impian saya suatu Hari nanti dengan jayanya!!

Doakan saya ok!

 

Shain Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea