Pages

Come and be with me

20130130

Maulid Rasul SAW 2013

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 8:51 pm
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post
Assalamualaikum wth...

Akhirnya sempat juga saya luangkan masa untuk menaip blog ni...

Alhamdulillah... Bersyukur ke hadrat Allah sebab dapat berkesempatan ke suatu majlis di Masjid Bukit Antarabangsa lalu....


Walau sesibuk mana pun, kalau berkesempatan ke masjid, insha Allah, paksa juga kaki ni melangkah ke masjid. Apa yang paling suka sekali bila ada ceramah. Ceramah pula disampaikan oleh orang yang benar-benar dapat membangkitkan perasaan. Tak lain tak bukan.. Utz. Habib Ali Zainal Abidin...

Setiap kali ke masjid bila ada ustaz Habib ni.. sebab beliau dapat membangkitkan cinta pada Rasulullah SAW. Setiap kali dengar kata-katanya.. Terusik.. Rasa kagum dengan Nabi Muhammad SAW. Perasaan boleh jadi sedih... Insaf dan sangat mencintai Rasulullah. Tidak ada unsur-unsur politik. Yang ada hanyalah keagungan dan pujian kepada Allah dan RasulNya.

Di bawah ini saya sambungkan rangkaian untuk saudara-saudari mendengar ceramah beliau.
Jarang saya berasa kagum dengan orang-orang alim.. Kita sukar mencari manusia yang dapat membuatkan kita rasa kagum kepada Rasulullah SAW.


Ceramah Maulid 2013 _Ustz Habib Ali Zainal AbidinDan di bawah ni saya sertakan kepada sesiapa yang nak dengar nasyid versi bahasa arab yang kita panggil qasidah.... Nah... anda boleh click sini --> Qasidah

Seriously dulu saya tak tau apa itu qasidah.. tapi sejak pindah ke sebuah tempat tak lama dulu, saya diperkenalkan dengan muzik ni. Ianya lebih indah bila kita dapat hayati maksudnya.

Masa saya ke masjid ni dan dengar qasidah ni airmata saya mengalir.. sebab qasidah ni menceritakan kisah (sirah) hidup dan kehebatan Rasul SAW. Dihidangkan paparan skrin untuk bacaan dan maksud bagi qasidah tu. Subhanallah..... Sedih... Bukan sedih sebab apa... Sebab kita nak syafaat Rasul di akhirat nanti.. Tapi ilmu kita, amalan kita.. jauh sekali daripada cerminan muslim/ muslimah sebenar.
Tak malu kah kita nanti di akhirat bila mana kita hanya mengaku umat Nabi SAW tetapi kita tak pernah pun ikut apa suruhan dan tegahan Rasul. Bahkan untuk berselawat pun kita kedekut. Bila susah kita cari Tuhan.. Bila sakit baru ingat Allah.. Itupun adakalanya kita menyalahkan.

Kalau fikir-fikir semula adakah kita ni layak diberi syafaat???


 

Shain Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea