Pages

Come and be with me

20121210

Guru Kita Tak [Dapat] Buat Kerja

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 9:14 am
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post
Dipaut daripada :http://www.aimanazlan.com/2012/09/guru-kita-tak-dapat-buat-kerja.html

<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<


Saya banyak bersembang dengan guru-guru, termasuk juga pensyarah-pensyarah universiti. Ajaib, masalah yang mereka hadapi hampir sama. Mungkin kerana meraka di bawah sistem yang sama. Selama ini saya lalui kehidupan saya di alam persekolahan tanpa menyedari hakikat ini. Kini setelah saya bersembang dengan mereka heart to heart, barulah saya tahu.

This is another side of the coin that we need to consider.

Pentadbiran: Okeh cikgu semua, sekarang bulan Januari. Anda diberi masa sehingga September untuk habiskan silibus kita. Tolong bentangkan pelan pengajaran anda untuk tahun ni.

Cikgu: Ini dia pelan kami. Dengan pelan ini, kami dapat habiskan silibus tu dalam masa yang diberikan. Kami jugak boleh ajar dalam pace yang sederhana. Pelan ni memang nice.

Pentadbiran: Great! Kami ada satu pengumuman: sekarang kita ada satu acara untuk disambut tidak lama lagi. Semua pelajar wajib hadir.

Cikgu: Oh, kalau macam tu kami kena push pelan pengajaran forward skit la ye. Takpe-takpe.

Pentadbiran: Ha, bagus-bagus! Jangan lupa jugak, ada majlis besar yang kita akan buat nanti. Suma pelajar wajib hadir. Kita bagi cenderahati skit kepada yang hadir.

Cikgu: Oh ye ke? Kena buat kelas tambahan la camni untuk keep up dengan pelan kami. Hmm...nak kena ajar laju skit gak ni.

Pentadbiran: Awesome! Aha, tak lama lagi ada VIP yang nak melawat kita. Dia nak tengok progress kita camna.


VIP datang.

VIP: Hmm…belum menepati standard.

VIP balik.

Pentadbiran: Selepas lawatan VIP, dia tekankan kepada kita supaya kita up kita punya performance. Kita ketinggalan skit dengan silibus kita. Keje umah pun tak cukup.

Cikgu: Baiklah. Kami akan buat lebih banyak kelas tambahan dan bagi lebih banyak homework. Kami akan ajar lagi laju.

Pentadbiran: Hebat! Untuk pengetahuan anda, sekarang ni dah bulan September so harap-harap silibus kita akan dapat dihabiskan by the end of this month. Apa progress kita sekarang?

Cikgu: Umm...kami baru cover 20% silibus.

Pentadbiran: Say what?! Belum cukup bagus ni. Final exam dah hampir. Lepas silibus tamat, kita kena buat latih tubi lagi.

Cikgu angguk sahaja.

Cikgu: Kalau macam tu, kami akan go turbo. Kami akan banyakkan keje umah dan kelas tambahan.


Meanwhile dalam kelas…

Cikgu: Tolong buat latihan daripada bab 3 sampai 10. Hantar kat saya minggu depan.

Pelajar: Cikgu, banyaknya keje! Ni belum masuk subjek-subjek lain lagi ni.

Meanwhile dalam pejabat guru…

Ibu Bapa: Kenapa cikgu bagi banyak sangat keje umah ni?! Kesian anak saya.

Cikgu: Maaf. Kami kena habiskan silibus. Sudah kesuntukan masa.

Ibu Bapa: Macam mana boleh tergesa-gesa time last minute ni? Takkan takda pelan pengajaran kot?

Cikgu: Ada. Tapi atas beberapa sebab di luar kawalan kami, kami kena tangguh banyak benda dan kena cover balik apa yang tertangguh tu.


Final exam menghampiri.

Pentadbiran: Hello cikgu semua, kita ada acara besar coming up. Suma pelajar wajib hadir ye. Tolong push ke depan skit pelan pengajaran anda. Oh ye, jangan lupa untuk habiskan silibus ek?

Cikgu: ...



Cikgu, saya sayangkan cikgu. Tidak perlu saya tunggu 16 Mei untuk saya ungkapkan kata-kata itu. Saya bersedih dengan kesusahan yang cikgu lalui. Saya lebih menghargai cikgu selepas mengetahui hal ini.

Nilai kembali sistem dengan pemikiran yang adil, luas, fresh, dan fleksibel. Ketahui prioriti kita yang sebenar.

I wish I saw this side of the coin sooner.

Sakit Kepala

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 9:00 am
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post
Saya masih belum sihat. Masih sakit kepala.. Rasa mual bila ada bau yang terlalu kuat (arabian ouds)....

Shuben pasang nak elak bau busuk. Tapi ni lah kelemahan saya. Sakit.....

Nak kena makan sikit, makan ubat. Lepas tu baru ok.


http://www.myhealth.gov.my/v2/index.php/my/dewasa/tanda-a-gejala/sakit-kepala
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,..........................................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Sakit Kepala

Pengenalan
  • Sakit kepala adalah gejala yang kerap berlaku dikalangan rakyat Malaysia. Ia biasanya tidak menggambarkan suatu penyakit yang serius.
  • Ia melibatkan semua peringkat umur dan hampir semua di antara kita pernah mengalaminya. Walaupun ia tidak serius, ia boleh menyakitkan dan menganggu aktiviti harian kita.
 
Penyebab Sakit Kepala
Berikut adalah keadaan yang menyebabkan sakit kepala :
  • Tekanan (tension headache).
  • Kemurungan
  • Migrain (pengecutan salur darah)
  • Penyakit serta ketegangan dalam mata.
  • Sakit gigi dan tulang rahang.
  • Penyakit berkaitan anggota Telinga, Hidung dan Tekak.
  • Kejang otot.
  • Kecederaan kepala dan tengkuk/leher.
  • Angin Ahmar
  • Jangkitan dalam otak, ketumbuhan dalam otak (Brain Tumor).
  • Tekanan Darah Tinggi
  • Pengambilan dadah dan racun
Rawatan
Rawatan bergantung kepada penyebab :
  • Berehat/baring dalam bilik gelap,sunyi.
  • Ambil ubat tahan sakit yang ringan seperti Tablet Paracetamol atau Asprin.
  • Cuba teknik bertenang dan urutan.
  • Jika migrain, letakan beg air batu atau tuala sejuk di atas dahi anda dan ubah suai pemakanan anda.
  • Tangani tekanan anda dengan baik.
  • Cuba rawatan pilihan seperti chiropractic dan akupuntur.
  • Rawatan khusus bagi penyakit tertentu.
Bila Perlu Berjumpa Doktor.
Sakit kepala biasanya tidak serius, tetapi jika dibiarkan berpanjangan akan memudaratkan. Jumpa doktor jika anda mempunyai tanda-tanda amaran serius (Red flag) seperti berikut :
  • Demam.
  • Pening kepala yang kuat pada umur melebihi 40 tahun.
  • Tidak berkurangan selepas pengambilan ubat tahan sakit yang ringan.
  • Sakit kepala sangat kerap dan teruk.
  • Sakit kepala yang berbeza dari yang biasa anda alami.
  • Lebih teruk dengan batuk atau bersin.
  • Selepas kemalangan yang melibatkan kecederaan kepala.
  • Kejang tengkuk/leher.
  • Khayal/lali.
  • Sawan.
  • Rasa lemah dan kebas.
  • Kabur penglihatan atau buta.
  • Sakit kepala melebihi seminggu, lebih teruk di waktu malam atau awal pagi.
  • Loya, muntah.
  • Hilang selera makan dan susut berat badan.
  • Seseorang pengidap darah tinggi, penyakit kanser dan HIV
Pencegahan
  • Tangani tekanan anda dengan baik.
  • Ketahui teknik-teknik untuk bertenang.
  • Pemakanan seimbang.
  • Kerap bersenam.
  • Berhenti merokok.
  • Amalkan gaya hidup sihat
Soalan Lazim
Perlukah saya menjalani pemeriksaan CT-brain?
Keutamaan diberikan kepada kes-kes yang mempunyai tanda-tanda amaran 'red flag' atau menunjukkan tanda-gejala jangkitan atau ketumbuhan dalam otak .

Kajian CT-brain mendapati hanya satu peratus pengidap sakit kepala menunjukan keputusan kajian yang positif.
Ketumbuhan dalam otak adalah penyebab utama Headache/Sakit kepala, ya atau tidak?

Tidak.
Penyebab utama sakit kepala adalah disebabkan ketegangan 'tension headache'.



Semakan Akhir


:


26 April 2012
Penulis:Dr. Jamilah Abdullah
Penyemak:
Dato' Dr. Hj. Md. Hanip b. Rafia
 

Shain Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea