Pages

Come and be with me

20140927

My Kitchen Lab’s - Lasagne seafood favourite

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 1:16 pm
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post

My Kitchen Lab’s - Lasagne seafood favourite



Pertama kali saya makan lasagne ni masa saya makan di Pizza Hut. Masa umur saya hampir 20 tahun.. Mungkin ada yang mengejek saya sebab banyak benda yang saya baru kenal. Erm… nampak sangat banyak benda yang saya belajar setelah umur saya 20 tahun.


Rasa lasagne seafood di Pizza Hut benar-benar mengubah persepsi saya tentang masakan yang berwarna putih sebenarnya mempunyai rasa yang paling enak. Bukan lah setakat makanan yang pahit macam makan paracetamol tu.

Lepas tu saya terus jadi addicted dengan lasagne seafood ni. Kalau makan kat Pizza Hut mesti order. Tak boleh tinggal. Tak kira la macam mana pun saya mesti order untuk diri saya. Nampakkan kat situ betapa addict nya saya pada lasagne tu…

Lepas saya dah kahwin saya mula mencuba pelbagai menu masakan. Baik daripada makanan kegemaran suami hinggalah ke percubaan-percubaan memasak yang tak pernah saya cuba sepanjang hidup saya.

Saya ada satu prinsip yang sama macam my mom. Saya mesti mencuba masak tak kira lah sedap atau tak. Kalau tak sedap, buang. Kalau kurang sedap perbaiki tekstur dan rasa. Kalau sedap saya akan tersenyum manis. Takkanlah nak menangis pulak.

First time saya masak lasagne seafood agak keras. Sebab masa tu betul-betul ikut dalam resipi yang saya ambil daripada internet. Dah la masak dalam bekas kaca yang agak panjang. Membazir jugak la rasanya. Tapi saya buang lepas dah rasa kurang sedap. Tak macam apa yang saya nak.
Kemudian saya cuba masak untuk kali kedua… pada hari yang lain… saya cuba ubah tekstur dalam tepung putih tu. Saya tak guna telur. Apabila siap masih ada lagi yang tak kena.

Untuk kali ketiga… saya tukar lagi cara masak kepingan lasagne. Saya fikir kenapa lasagne saya masih belum cukup sempurna…. Sebab itu lah ada saja perubahan yang saya lakukan.
Akhirnya kali ke sepuluh saya masak lasagne barulah saya berpuas hati dengan semua perencah dan rasanya serta bahan-bahan yang digunakan dalam lasagne seafood saya.

Saya dah ubah cara pembuatan sos putih mengikut cara saya sendiri. Selepas itu barulah saya berani hidangkan pada tetamu yang datang. So far semua cakap ok. Cuma suami saya kurang gemar sos yang berwarna putih… sama jugak lah yang added dengan cheese bagai.

Biasanya menu hidangan saya akan hidang pada orang yang pertama ialah suami saya. Pengkritik terbaik. Kemudian kalau berkesempatan, saya akan bagi adik perempuan saya rasa. Biasanya saya lebih gemar menjemput adinda saya ini datang pada hujung minggu. Jadi, waktu itu saya akan hiding padanya supaya saya terus dapat feedback daripada orang yang sama macam tekak saya. Sebab apa yang saya masak.. saya mesti suruh adik saya rasa supaya dia dapat bezakan saya masak ni sama level dengan dia makan kat luar atau paling worst. So far…. Two thumbs up la…. Hehehehe….



 

Shain Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea