Pages

Come and be with me

20130409

Buat baik berpada-pada

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 9:17 am
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post

Selamat pagi semuaaa....

Kalau dikira kira... Dah tak lama lagi kan kita akan menyambut bulan Ramadhan tahun 2013 ini... Alhamdulillah.. Harap harap Allah masih memanjangkan umur kita untuk menghadapi Ramadhan kali ini.

Hari ini entri blog sy "simple" saja.

Buat baik berpada pada... Memang benar kata bidalan.. Buat baik berpada pada.. Jangan sampai tergadai maruah dan harga diri. Jangan sampai orang lain mengambil kesempatan terhadap kita.. Apa apa pun kita perlu beringat wal hal dalam melakukan perkara.

Ok..

Biasanya bila kita diarahkan untuk melakukan sesuatu tugas.. Kita perlu akur dengan tugas yang diarahkan. Tetapi mesti dengan arahan bertulis.

Kenapa mesti arahan bertulis???  kerana kerja perlukan dokumentasi. Dan dokumentasi sangat penting pada zaman ni. Lepas drpd zaman ni tak tau la kan.. Jadi apa apa yang kita nak buat mesti dengan adanya arahan bertulis. Jika tidak ada arahan bertulis. Anda sebetulnya berada dalam keadaan bahaya. Kenapa????

Banyak kemungkinan yang anda mungkin tak perasan dan anda tak duga akan terjadi.. Sebelum saya menghuraikan lebih panjang.. Fikirkan tentang diri anda 10x daripada orang lain.

Tanpa arahan bertulis anda sebetulnya..

1. Melakukan tugas yang bahaya. Kerana tidak ada arahan rasmi drpd pihak pengurusan atau pentadbiran.

2. Melakukan tugas yang tidak diinsuranskan untuk diri anda. Jika anda melakukan tugas tersebut.. Sekiranya berlaku kemalangan, anda bertanggungjawab terhadap diri anda sendiri sepenuhnya. Apatah lagi jika anda membawa atau menjadi guru pengiring bersama murid sekolah.

3. Telah membuat kerja yang sia sia. Jujur saya katakan.. Anda memang baik. Tapi anda tidak mendapat apa apa penghargaan pun drpd Jabatan anda. Malah bila berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini.. Anda yang dipertanggungjawabkan.

4. Membuang masa.. Anda boleh selesaikan banyak lagi urusan jika tidak melakukan arahan yang tidak bertulis itu. Tetapi disebabkan kebaikan anda.. Anda tak sedar anda dah buang masa melakukan kerja yang tak menguntungkan anda.. Walaupun anda dapat pengalaman..

Ada perkara yang telah banyak kali berlaku dalam kehidupan kita.. Tetapi kita kurang mengambil iktibar di atas perkara perkara yang telah berlaku ini.

Sebetulnya.. Ada satu kemalangan yang berlaku melibatkan guru sandaran GC. Semasa guru itu menghantar murid. Telah berlaku kemalangan yang melibatkan kematian salah seorang daripada pelajar yang dibawanya. Guru itu pula tidak dapat diinsuranskan. Kalau anda ingin menang dimahkamah pun tak dapat sebab ia di atas diri anda. Anda dapat bayangkan jika perkara ini terjadi kepada anda?

Hal yang awalnya kelihatan mudah.. Mungkin boleh jadi bahaya dan berisiko. Anda perlu betul betul fahami bila anda menerima arahan drpd pihak atasan. Jika tidak ada surat yang menyatakan anda terlibat. Anda tak perlu "baik hati" melakukan arahan itu. Kecuali memang nama anda berada di atas kertas arahan.

Saya ingatkan kepada diri saya dan anda juga. Anda mungkin mudah dipengaruhi oleh ayat ayat manis dan kata kata lembut daripada rakan sekerja anda yang peramah. Tapi anda perlu pertimbangkan semula kata katanya sesuai dengan arahan di atas kertas. Jika tidak... Anda sendiri MENEMPAH RISIKO.

 

Shain Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea