Pages

Come and be with me

20150409

Benarkah kau insan yang baik?

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 8:19 pm
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post

Dalam dunia ni ... susah nak mendapat keadilan yang nyata...
Membantu orang yang memerlukan pertolongan walaupun dia buat salah dikira bersubahat. Walhal... engkau tidak melibatkan diri dalam acara jenayah pun.. engkau tidak melakukan jenayah dengan si penjenayah pun. Engkau cuma membantunya sementara mereka memerlukan kasih sayang... dan memberi makanan kepadanya...
Adakah ini perkara yang salah? adakah ini dikira benar-benar subahat?

Adakah engkau akan membiarkan sahabat engkau terus melakukan dosa dan terus menghinanya sehingga memutuskan tali silaturahim??

Kemudian... bila mana engkau dipergunakan oleh orang itu... atas sebab yang engkau pun tidak pernah mahukannya... adakah engkau juga perlu digolongkan dalam golongan penjenayah kerana dianggap memberi bantuan kepada si penjenayah?

Sedangkan waktu itu engkau dipergunakan oleh si penjenayah tadi??

Kita ini cuma membantu sesama manusia.. dan kita memberi sokongan moral kepadanya untuk berubah dalam erti kata membantu sambil menasihati.. bukan semestinya kita perlu menjauhi penjenayah dan membiarkan mereka terus dalam aktiviti jenayah mereka.

Di manakah keadilan sebenar dalam kita menilai kesalahan orang??? adakah kita terlalu bersikap zalim dalam menilai semua perkara yang ingin diadili??

Hakikatnya penjenayah masih akan melakukan jenayah bila adanya ruang, dan kesempatan. Namun saatnyaa kita mendorong mereka untuk mencegah melakukan daripada kejahatan dengan akhlak yang baik. Mungkin dengan sikap kita yang baik.. makan penjenayah itu dapat belajar sesuatu yang baik dari kita.... sehingga suatu masa Allah membukakan pintu hati mereka untuk bertaubat dengan sebenar benar taubat.

Kegagalan kita dalam menilai telah banyak merosakkan pandangan mereka untuk kembali ke jalan yaang benar. Kerana kita meletakkan nilai tidak pada tempatnya. Berapa lama kita perlu melabel diri kita baik sedangkan hakikatnya kita juga tidak tergolong dalam golongan itu. Kita adakalanya lebih zalim dan lebih jahat daripada penjenayah. Kerana kita lebih mudah menilai kejahatan mereka dan meghukum mereka tanpa sebab.

 

Shain Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea