Pages

Come and be with me

20121205

Abah

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 9:43 pm
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post
Abah seorang ayah yang biasa.
Perwatakannya pun biasa-biasa saja.
Abah yang ku kenal sejak dari kecil sampai dewasa masih sama.
Apa pun tiada dua tiga abah.
He's the one and only (bak kata Ketua Dorm aku dlu)..

Abah, insan yang kusayangi selepas ma.
Walaupun abah jarang berbual dengan kami.
Ada masa aku cuba untuk bertanya.
Sejak dari kecil aku kurang berbual dengan abah.
Mungkin kebanyakan bapak berperangai begitu.
Mungkin saja telahanku tak tepat.

Abah yang ku kenal...
Memang seorang yang pendiam.
Dia mungkin ada alasan sendiri kenapa dia suka menyimpan tabungannya.
Tak mengapa lah abah..

Macam-macam mana pun anak abah yang sorang ni dah berjaya habiskan pelajaran sampai degree.
Anak abah yang nombor dua pun belajar tahap diploma.
Anak abah yang ketiga baru habis diploma.

Dulu-dulu kita susah, nak beli barang lebih sikit pun tak boleh.
Tapi bab makan dengan buku abah tak kesah.
Abah mesti akan belikan untuk kami.

Ada satu hal yang respect kat Abah
Abah akan mengadap buku
Lagi-lagi kalau nak inter-exam
Itu lah satu cara Abah nak tambah naik pangkat dan gaji.
Memang salute!

Kalau ada jemputan, abah mesti nak ajak ma.
Abah kan pemalu.. Eh, pemalu ke pendiam?
Tak kesah la. Kalau ma takde, suasana jadi lain.
Eloklah tu.

Anak-anak abah memang ada yang degil.
Degil dalam diam, degil yang menunjuk pun ada jugak.
Sampai satu masa abah pun tak tahan dah.
Geram memang geram.
Kami nak membesar masa tu.
Asyik buat abah dengan ma marah.

Sampai masa kami dah besar sekarang.
Belum terbalas lagi jasa kami kat abah.
Walaupun Abah macam ni.. Jenis Pendiam...
Tapi kami takde abah yang lain.
Bersyukur.. Bersyukur...

Abah jarang stress macam orang lain
Mungkin sebab dia selalu solat awal waktu
Abah memang workerholicks
Itu memang kelebihan Abah

Setiap kali solat didoakan kesejahteraan Abah dengan ma.
Sempena Hari Lahir Abah yang tak lama lagi...
Harap Allah panjangkan umur Abah dan dapat beribadat.


Dedicate to my beloved Abah
-18 Disember 1957-





I.D.E.A

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 9:12 pm
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post
Untuk masa ni aku masih lagi mencari idea...
idea yang dah lama sirna

Buntu beb...
Otak ni rasa dah tepu sangat.
Mungkin sebab dah lama tinggalkan dunia penulisan...

Apa ingat bidang Kejuruteraan tak boleh ke nak tulis-menulis ni....
aduhaiiiii IDEA....


Takkan la nak berjalan sopping mopping baru idea datang...
tu idea dah basi.....

Arggghhhhhhh!!!!

Stress macam ni

Last class end of 2012

Dicoret oleh; Nurain Shukree at 7:26 pm
Reactions: 
0 komen dari pembaca Links to this post
Semalam lagi dah driving sejauh ni untuk sampai ke JB. Singgah umah ma untuk tidur semalaman.

Pagi ni bertolak pukul 7 lebih. Lepas salam dan cium pipi ma.. terus meluncur ke sini. Alhamdulillah... Sampai jugak di sini. Pukul 8.40 pagi.

Masih tak terlewat sebenarnya, sebab janji dengan budak-budak ni pukul 9 pagi paling lambat. Sesampai di sekolah.. Suasana sepi.. Di dewan sedang ada pelajar yang sedang menjawab kertas terakhir subjek TK.

Menjengah melihat ruang tengah.. Terdengar suara yang agak dikenali.... "Ah, budak-budak ni dah ada".

"Dah lama sampai?" "Tak la cikgu, baru je sampai" balas Ijan, anak didik ku.

"Ok, awak semua masuk kelas sekejap... Saya nak amik bahan kat atas. Nanti kita jumpa".

Sesampai di pejabat, Kak Zura dan Kak Jah menyapa. Kemudian berlalu seketika melihat pigeon hold. Ada dua kertas.... Ku amati.. Oh, surat tawaran berpindah. Satu lagi surat lapor diri. Ku amati bait-bait tulisan itu. Ada yang kurang faham di situ.. Terus aku bertanya kerani itu.

"oh..... ok... saya faham. Terima kasih kak."

Setelah melihat bahan yang masih tidak bercetak seperti hari terakhir di sekolah. Dengan perasaan agak kecewa, aku turun ke bengkel membawa bahan yang sedia sedikit itu. Nak buat macam mana... Dah last minute ni baru tau tak cukup.

Bahan yang ada ku berikan kepada pelajar-pelajar yang datang. Pada awalnya jumlah yang datang sembilan orang. Kemudian bertambah menjadi tiga belas orang.

Alhamdulillah. Sebenarnya aku sudah membeli makanan dan minuman untuk mereka.

Tak berapa lama selepas itu, aku pula yang kelaparan... Terus meminta Azlan dan Afiq membelikan nasi lemak sekali dengan jumlah yang ada.

"Tak mengapa.. Kelas terakhir. Lepas ni dah tak jumpa dah budak-budak ni"

Ku biarkan mereka menjawab soalan-soalan sedia ada dan tambahan bahan yang ada. Kelas tamat pada pukul 12.30 tengahari. Aku memberi laluan kepada mereka untuk makan tengahari, berehat dan solat.

Sempat menyiapkan beberapa kerja yang tidak selesai... Pukul 12.58 tengahari aku bergerak pulang ke rumah untuk berehat.

Pukul 3 petang kelas diadakan sekali lagi. Kali ini jumlah mereka semakin berkurang. Mula-mula dua orang, kemudian lima lagi pelajar hadir.

Bersyukur keadaan tahun ni lebih baik daripada tahun lepas.


Petang ini ku berikan sedikit tips-tips untuk menjawab soalan, penggunaan masa, dan juga persiapan diri. Diharap mereka akan dapat melaluiya dengan baik esok. Insha Allah.



Kini... Aku berada di rumah. Menunggu respon mereka setelah menjawab soalan esok.
Doakan yang TERBAIK untuk mereka!!! Amin ya Rabbal 'Alamin.





 

Shain Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea